Ново изследване обяснява разликата в килограмите при хора, поемащи еднаква храна, но по

...
Ново изследване обяснява разликата в килограмите при хора, поемащи еднаква храна, но по
Коментари Харесай

Късната вечеря изостря глада и на другия ден

Ново проучване обяснява разликата в килограмите при хора, поемащи еднаква храна, само че по друго време
Има ли значение времето от деня, в което се храним, за управлението на глада? Да, демонстрира ново проучване, оповестено в научното списание Cell Metabolism и представено от Си Ен Ен. Яденето по-късно вечерта удвоява възможностите да огладнеете и след това да преяждате.

“Открихме, че храненето в 18 часа и това четири часа по-късно води до обилни разлики в равнищата на апетит, метода, по който изгаряме калориите и по който трупаме мазнините ”, споделя доктор Нина Вуйович, експерт в отдела за проучване на съня и циркадния темп в болничното заведение “Бригам енд уиминс ” в Бостън. Възпитаничката на Харвардския университет изяснява за какво късното хранене е обвързвано с нараснал риск от затлъстяване и дава нова биологична визия за механизмите, които го провокират.

Нощните закуски са директен път към наднормено тегло, тъй като забавят  метаболизма и провокират вълчи апетит на идващия ден, демонстрира изследването.

Лекарите от години предизвестяват против тъпченето с храна преди лягане, защото то понижава шанса тялото да изгори калориите, преди да заспите

Тестът на доктор Вуйович сподели, че участници в опита, яли последно в 22 часа, са изгорили по-малко калории на идващия ден и са имали по-високи равнища на хормоните на глада спрямо тези, които са вечеряли същото меню в 18 часа. При тях равнищата на химикалите, които ни карат да се усещаме сити, са били по-ниски и надлежно рискът от напълняване – по-висок.

Научният екип е изследвал група пациенти с наднормено тегло на възраст сред 20 и 60 години. Всички участници са били в положително здраве, не са страдали от диабет и не са работили нощна промяна, която въздейства на циркадния темп. Всеки от тях е минал през два стадия на проучване – вечеря в 18 ч и вечеря в 22 ч. Лекарите са отстранили други фактори, които да въздействат на апетита и разхода на сила като физически извършения, разлики в режима на сън, температура в помещението, излагане на светлина и други На пациентите са взети тъканни проби, с цел да се сравнят техните ресурси от мазнини.

Опитът е открил, че храненето в късните часове на деня покачва на следващия ден нивата на хормона грелин, който ни кара да копнеем за храна, изключително за сладки или солени закуски.

Нивата на лептин, който поражда възприятие за задоволеност и задоволство, са по-ниски.

Когато пациентите се хранят по-късно, те изгарят калориите по-бавно и тъканните им проби демонстрират трупане на повече мазнини.

Предишни проучвания са открили, че храненето късно вечер покачва равнищата на кръвната захар и по този начин ускорява риска от диабет вид 2 - форма, обвързвана със затлъстяването.

Храненето преди заспиване, когато равнищата на хормона на съня мелатонин са най-високи, нарушава контрола на кръвната захар. При изследване в Съединени американски щати от 2021 година към 60 % от хората на възраст от 18 до 80 години признават, че похапват след 20 часа.

Друг сондаж откри, че 83% от американците вечерят късно най-малко един ден седмично, а 20 % признават, че го вършат всяка вечер.

Специалистите предлагат четири до пет немного изобилни хранения на ден - закуска, обяд, вечеря и една или две закуски денем. Часът, в който американецът вечеря, е приблизително в 18,30, само че варира сред 16,30 и 23.

Проучването на екипа от Бостън удостоверява известната сентенция “Закуската изяж самичък, обяда раздели с другар, а вечерята дай на своя зложелател ”. Но при днешния темп на живот заран бързаме и не закусване, обядваме надве-натри и главно се храним вечер, освен това щедро. Много експерти не са съгласни с последно хранене към 16-17 часа

Aргументът им  e, че когато човек не поема храна вечер, производството на инсулин от задстомашната жлеза се усилва и заран стомахът ви “стърже ” от апетит. Затова техният съвет е – вечеряйте към два часа преди сън, освен това по-лека храна, а не тлъсти пържоли, с цел да имате време да изгорите калориите. Оставете си време за къса разходка или леки физически извършения, след които обаче не посягайте към никаква храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР